Himo är det finska ordet för lusta, strong desire, något man bara måste få. Som garn.

måndag 25 februari 2013

Cake dyeing - att färga ett nystan


Japp, nu har det hänt. En dag på soffan med YouTube snurrande gör sitt. Försökte hitta alla osedda filmer om garnfärgning för att få fart på inspirationen. Och visst funkade det.


För att få svar på frågor behöver man ha någon att fråga eller så experimenterar man tills man får ett svar. En obesvarad fråga är om Nitor som är upplöst i vatten går att spara till senare. Nästa färgaromgång kanske ger svar.


Garnen fixerades även denna gång i saftkokaren som är fredad för denna uppgift. Borde rimligtvis fungera med vilken ångkokare som helst. Här åtta härvor som vill värmas så att färgen fastnar.


Tre av härvorna fick gå i färgbadet som tätt snurrade härvor. Då fastnar färgen ojämnt och det finns lediga "luckor" för en annan färg. Den här gången fixeras och torkas härvorna och får den andra färgen nästa färgardag. För om båda färgerna sätts på samtidigt grötar färgerna ohjälpligen ihop sig.

Experimenterandet får fortsätta.



Detta är ett första försök till "cake dyeing", alltså att färga ett löst snurrat nystan. Ett torrt nystan sänks ner i en burk med bara lite färg och får suga upp densamma i egen takt. Detta nystan fixerades denna gång i mikron och sköljdes som vanligt. Efter en eller två dagars torkning är det läge att härva upp det ännu fuktiga garnet. Det torkar långsamt i cake-form.

Presentation av resultatet kommer då allt torkat.

På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du tittar in. Lämna gärna en hälsning.